"LA SEGONA GUERRA PÚNICA"

Mapa


INTRODUCCIÓ

Cartago era una colònia fenícia fundada a prop de l’actual Tunis que, en poc temps, va assolir un gran desenvolupament. Quan l’any 572 aC Fenícia va caure en mans de l’Imperi neobabilònic, Cartago va forjar un imperi colonial que s’estenia per Sicília, Sardenya, Balears i els antics enclavaments fenicis de la Península. A Cartago li va sortir una rival, Roma, que en el segle III havia consolidat el seu domini sobre la península Itàlica. Aquesta rivalitat va ser l’origen de les tres Guerres Púniques. La Primera Guerra Púnica (264-241 aC) va esclatar pel control de Sicília i va acabar amb la victòria romana i l'ocupació de l'illa, Roma profitant una rebel·lió de mercenaris de Cartago, va ocupar Sardenya. Per compensar la derrota en la Primera Guerra Púnica, els cartaginesos, van conquerir bona part del sud i l'est de la península Ibèrica fins al riu Ebre. Després de la mort d’Amílcar, el va succeir el seu gendre Asdrúbal, que va fundar Cartago Nova (227 aC).

DESENVOLUPAMENT

El tractat de l'Ebre (226 aC) signat entre Cartago i Roma, va fixar en aquest riu els límits dels àmbits d'actuació de romans i cartaginesos. L’any 221 aC va morir Asdrúbal i Anníbal, fill d’Amilcar, el va succeir en el comandament de l’exèrcit cartaginès. Posteriorment, tement la força del nou cabdill dels cartaginesos, va establir una aliança amb la ciutat de Sagunt. Anníbal ho va entendre com un trencament del tractat i posa setge a la ciutat. Sagunt va demanar ajuda a Roma, però aquesta es va limitar a exigir a Anníbal que retirés el seu exèrcit. Després de vuit mesos de setge, Sagunt va caure i Roma va declarar immediatament la guerra a Cartago, cosa que va suposar l’inici de la Segona Guerra Púnica (218-201 aC).
Anníbal amb un enorme exèrcit i uns quants elefants va creuar els Pirineus i va penetrar a la península Itàlica, sense que l'exèrcit romà enviat a interceptar-lo al riu Roine arribés a temps. Malgrat perdre la meitat dels seus homes, un cop en sòl itàlic va aconseguir una sèrie de victòries sobre els romans (Tesino, Trèbia, Trasimè i Cannes) i molts pobles del sud es posaren al seu costat. Tanmateix Anníbal no s’atreví a atacar la ciutat de Roma que però finalment va reaccionar i va iniciar una guerra de desgast amb tàctiques de guerrilla contra els cartaginesos. Mentrestant, els exèrcits romans havien arribat a la península Ibèrica , comandats pels germans Gneu i Publi Corneli Escipió. Desembarcaren a Emporion on instal·laren un campament militar que seria la base de les seves operacions contra els cartaginesos que havien quedat a la península sota el comandament d’Asdrúbal. La guerra de desgast va afavorir els romans: a la península Ibèrica els cartaginesos, després de la mort dels germans Escipió, van ser vençuts per Publi Corneli Escipió fill. Asdrúbal va fugir d'Hispània però va ser derrotat i mort. Mentrestant a terres itàliques, Anníbal anava perdent el seu avantatge inicial.

CONSEQÜENCIES

L’any 205 aC, Escipió emprèn una iniciativa arriscada: passar les legions romanes al nord d'Àfrica, això va obligar a Anníbal a abandonar la península Itàlica per defensar Cartago. Finalment va tenir lloc la batalla de Zama (202 aC), que va ser guanyada pels romans, i els cartaginesos es van veure obligats a demanar la pau, per la qual van pagar un preu molt elevat: van perdre les seves possessions de la península Ibèrica i de l'Àfrica nord-occidental, van entregar la seva flota i van pagar un tribut molt elevat. D'aquesta manera, Roma va guanyar el control de tot el Mediterrani occidental.

CONCLUSIÓ

Anníbal va comptar amb aproximadament 2.000 foners balears que,va disposar en primera fila del seu exèrcit i eren els encarregats de començar la lluita fustigant els romans. Anníbal donava una gran importància a aquestes tropes i les va protegir al llarg de la campanya com a soldats irreemplaçables. El motiu de la seva eficàcia va ser per la precisió que la fona tenia sobre l’arc. L’any 123 aC, el cònsol Quint Cecili Metel, dit el Baleàric, va conquerir Menorca i Mallorca, on va fundar les ciutats de Palma i Pol·lèntia (Alcúdia), per garantir la seguretat de les costes mediterrànies. La conquesta no va afectar Eivissa, ja que aquesta colònia cartaginesa havia signat un pacte de federació amb Roma al final de la Segona Guerra Púnica, per la qual cosa va poder mantenir una certa autonomia durant dos segles.